Tapahtumia

20.3.2019 Kuukausikokouksessa Kettumäen palvelukeskuksessa Kuusankoskella oli pääaiheena kela- ja sote-taksien tilausohjeet. Kymenlaakson Taksi Oy:n myynti-päällikkö Antti Horto ja Kela-taksien tilauskeskuksen Tiina Haaja esittelivät yhtiön ja kertoivat miten ja kela- taksin tilaus tehdään. Tilausohjeet löytyy yhtiön kotisivuilla http://www.kymenlaaksontaksi.fi/kela-taksi. Tilaa Kela-taksi numerosta 0800 302333 edellisenä päivänä klo 14 mennessä. Voit saada Kela-korvaukset vain Kela-taksin numerosta tilatusta taksimatkasta, jolloin maksat enintään 25 euron omavastuun. kelataksin tilausohjeet.

20.3.2019 klo 14.30 pidimme Kettulanmäen palvelukeskuksessa sääntömääräisen kevätkokouksen. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Olof Thesslund ja sihteeriksi Kaija Vesala. Toimintakertomuksesta 2018 käy ilmi, että yhdistyksellä on ollut varsin aktiivinen vuosi. Yhdistyksen kokouksiin ja retkiin on osallistunut 489 henkilöä 17 tilaisuudessa, Ullien tapahtumiin 251 henkilöä 12 tilaisuudessa ja erilaisiin liikunta-tilaisuuksiin 561 henkilöä. Kaikkiaan on vuoden 2018 tilaisuuksiin osallistunut 1301 henkilöä. Toimintakertomukseen lisättiin maininta yhdistyksen keilaryhmän hienosta menestyksestä Parkinsonliiton yhdistysten järjestämissä karsinta- ja loppukilpailuissa. Naiset ovat tulleet mukaan keilailu-harrastukseen.
Kaija Vesala luki tuloslaskelman, taseen sekä tilinpäätöksen liitetiedot. Edelleen Kaija Vesala luki toiminnantarkastuskertomuksen ja Tuula Heikkisen muistion ” Mietteitä menneistä ja tuumausta tulevasta”. Kokous vahvisti tilinpäätöksen yksimielisesti. Kokous myönsi yksimielisesti tili- ja vastuuvapauden hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille. Luettiin vuoden aikana saadut lahjoitukset.

Etelä-Kymen Parkinson – yhdistys järjestää 12.-18.elokuuta ryhmämatkan Vuorelan bussilla Eestin Haapsaloon. Tässä lyhyt selostus matkasta. Jos olet kiinnostunut lähteä mukaan, ole yhteydessä Marja Silvennoiseen puh 040 5525 110 tai sähköpostitse silvemarja1@gmail.com Matka on omakustanteinen. Majoitus on Fra Mare Thalasso Spa*** hotellissa kahden hengen huoneissa.Kaikki huoneet (paitsi sviitti) ovat allergiahuoneita. Vuorelan bussi on meillä koko ajan mukana, mikä mahdollistaa retkiä myös läheisiin kohteisiin. Ohjelma on suunniteltu sillä tavalla väljäksi, että 3 päivänä on 6 hoitoa, siis 2 hoitoa päivässä, joista 1 hoito tai kuntoilu ryhmässä. Matkan hinta on 425 € hlö, jos lähtijöitä on vähintään 20, 359 €, jos lähtijöitä on vähintään 30 ja 329 €, jos lähtijöitä on vähintään 40. Tällä hetkellä ennakko ilmoittautuneita on jo 30. Bussi lähtee Kotkasta, joten matka Kotkaan tai Koskenkylään on järjestettävä itse.

13.2.2019 Naistenpiiri Ullat:  Elina Koivisto Kouvolan kaupungilta piti esitelmän: Kulttuurin merkitys mielen hyvinvointiin. Asiasta syntyi keskustelua. Kouvolan kaupungin kulttuuritarjonta löytyy tästä linkistä

9.1.2019 Naistenpiiri Ullat kuukausitapaamisessa oli läsnä 17 henkilöä. Kenkäkauppa Lapin kenkäesittely ja jalkahoitaja Taina Lehtosen esitys jalkojen hoidosta.
Kahvit ja arpajaiset.

23.1.2019 vietettiin Naistenpiiri Ullien 9-vuotissynttäreitä Porukkatalossa. Saimme nauttia herkullisesta täytekakusta. Puheenjohtaja onnitteli naistenpiiriä ja kiitti Helleviä aktiivisesta vapaaehtoistyöstä yhdistyksen ja naistenpiirin hyväksi. Hellevi kutsuttiin estradille ja hänestä tuli  Seppo Buttin ja Ulla-Maija Buttin 2019 vuoden 2019 korun kantaja. Inkeri Vehmas-Thesslund lauloi Timo Rämän säestyksellä. Paula Backman ja Riitta Naakka luovuttivat yhdistykselle ja Ullille Paulan kutomien sukkien tuoton. Lahjoitus tullaan käyttämään Parkinson taudin hoitomenetelmien nykytilan asiantuntijaseminaarin järjestämisessä  Parkinson-viikon keskiviikkona 10.4. Kouvolassa.

16.1.2019 kuukausikokous. Poisnukkuneiden muistaminen kokouksen alussa. Luopumisen ilo ja tuska. Pastorit Riitta ja Juhani Huovila.
Tilaisuuden alussa muistettiin vuoden 2018 aikana yhdistyksen tietoon tulleita vuoden 2018 aikana poisnukkuneita jäseniä. Puheenjohtaja Olof Thesslund luki kuuden poisnukkuneen nimet ja Vuokko Rämä sytytti jokaiselle kynttilän. Kuuden kynttilän palaessa vietettiin hetken hiljaisuus poisnukkuneiden yhdistyksen jäsenten muistolle.
Pastorit Riitta ja Juhani Huovila puhuivat kynttiläseremonian jälkeen aiheesta ”Luopumisen ilo ja tuska”. Riitta vertasi ihmisen elinkaarta vuodenaikoihin: kevät – lapsuus, kesä-nuori aikuisuus, syksy- elämän ruuhkavuodet ja talvi-ikäihmiset. Jokaisen ihmisen elämänkaareen kuuluu luopumista. Muutto toiselle paikkakunnalle tai uuteen asuntoon on luopumista entisestä ja sopeutumista uuteen ja outoon. Lasten muutto kotoa ja itsenäistyminen on vanhemmille suurta luopumista. Kuolema, erityisesti oman lapsen kuolema tuntuu ylitsepääsemättömältä asialta kaikista vanhemmista ja läheisistä ja luopumisen tuska ei tunnu helpottavan koskaan. Mutta luopuminen voi tuottaa myös iloa. Kun nuoret pärjäävät omin avuin ja toimin, kun opiskelut sujuvat aikataulussa, kun uudelle paikkakunnalle muutto avaakin uusia ystävyyssuhteita ja paikkakunta tuntuukin vetovoimaiselta ja kun läheinen selviytyy vakavan sairauden kynsistä, ilo onkin moninkertainen. Juhani Huovila kiteytti tämän vakavan aiheen muutamaan Raamatun kohtaan, jotka kaikki tuovat meille jokaiselle lohtua luopumiseen ja sen välttämättömyyteen. Läsnä oli 23 kuulijaa.


Neuroneuvonta tarjoaa Teemaluennon 7.2.2018 Helsingissä ja verkossa torstaina 7.2 klo 17.30-19.00. Ohjelma:
Liikunnan merkitys, viisi näkökulmaa liikuntaan –luento
Teemaluento on tarkoitettu sinulle, joka sairastat MS- tautia, harvinaista neurologista
sairautta, Parkinsonin tautia tai jotakin liikehäiriösairautta tai jos sinulla on ollut
aivoverenkiertohäiriö.
Anders Romberg tuo luennollaan esiin laaja-alaisesti:
liikunnan monimuotoisuuden ja tärkeän roolin, erityisesti silloin jos sairastaa
jotain neurologista sairautta tai on kokenut aivoverenkiertohäiriön. Liikunta
ylläpitää toimintakykyä ja on keskeinen osa itsehoitoa.Millä tavoin ja miksi tämä on niin tärkeää? Romberg luennoi liikunnan merkityksestä viiden eri näkökulman kautta.
Anders Romberg tuo luennollaan esiin liikunnan monimuotoisuuden ja tärkeän roolin, erityisesti silloin jos sairastaa jotain neurologista sairautta tai on kokenut aivoverenkiertohäiriön. Liikunta ylläpitää toimintakykyä ja on keskeinen osa itsehoitoa
Millä tavoin ja miksi tämä on niin tärkeää? Ilmoittautuminen ma 28.1. mennessä osoitteessa:
tapahtumat.neuroliitto.fi
HUOM! Valitse ilmoittautuessasi osallistutko verkko-luennolle vai luennolle Helsingissä.
Verkkoluentoon ilmoittautuneille lähetetään sähköpostitse tarkemmat tiedot ja luentolinkki. Verkkoluennolle ilmoittautuminen:
Lisätiedot Anna Hokkanen puh. 040 500 1657 tai anna.hokkanen@neuroliitto.fi
Neuroliitto ry Neuroneuvonta
Arabiankatu 17
00560 Helsinki
http://www.neuroneuvonta.fi tai verkossa Kulttuuritalo, kokoustila Aino klo 17.30-19
Sturenkatu 4, 00510 HELSINKI
Tilaisuus on maksuton, myös läheiset ovat tervetulleita kuuntelemaan.Teemaluento on tarkoitettu sinulle, joka sairastat MS- tautia, harvinaista neurologista sairautta, Parkinsonin tautia tai jotakin liikehäiriösairautta tai jos sinulla on ollut  aivoverenkiertohäiriö.

KVY:lle luovutettiin Vapaaehtoisten kiitosgaalassa Kuusankoskitalolla 20.11.2018 Voimaringin pääpalkinnon. Samassa tilaisuudessa jäsenemme Riitta Naakka ja Paula Backman palkittiin kunniakirjalla ja hopeisella rintaneulalla pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta vapaaehtoistyöstä yhdistyksemme hyväksi.
Yhdistyksen marraskuun kuukausikokous ja sääntömääräiseen syyskokous pidettiin Porukkatalossa keskiviikkona 21.11. Hansa Apteekin farmaseutti Carolina Andersson ja Sky-kosmetologi Siiri Rantala luentojen aiheet olivat ”Hivenaineet ja vitamiinit sekä ihonhoitoaineet”. Osallistujia oli 28 henkilöä.

Yhdistyksen joulujuhlaa vietettiin 60 henkilön voimin 12.joulukuuta kauniissa Kymen Paviljongin Pikku Paviljongissa. Aloitimme laululla Maa on niin kaunis. Puheenjohtaja toivotti juhlaväen tervetulleeksi. Sarkolan ala-asteen tyttökuoro oli tullut laulamaan meille opettaja Päivi Ylösen johdolla. Pastori Tuija Nuutinen piti hartaushetken. Opettaja Juhani Rämä lauloi veljensä, rovasti Timo Rämän säestyksellä. Seurasi runsas jouluateria ja torttukahvit. Sen jälkeen Kaijan ideoima tietokilpailu, jossa jouluisia kysymyksiä. Taukojumppa tehtiin piirileikin muodossa. Kaija Vesala lausui hauskan leivontaohjeen ”Miten pähkinäkakkua laiteta”. Kunniajäsenemme Seppo Butt kertoi miten Parkinson-kerho perustettiin 1992 Kymenlaaksoon. Yhteislaulujen jälkeen pidimme herkkukassin arpajaiset. Pirjo Nikkanen voitti. Puheenjohtaja kertoi lyhyesti kevätkauden ohjelmasta ja toivotti kaikille Rauhallista Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta 2019.

Yhdistyksemme syyskokous 21.12 Hallituksen jäsenten määrä on tänä vuonna ollut kahdeksan (8). Päätettiin, että vuonna 2019 on määrä on sama. Erovuoroisista jatkavat kaudelle 2019-2020 Ismo Sinkkonen, Vuokko Rämä ja Kaija Vesala. Jukka Heino oli ilmoittanut, ettei hän ole terveydellisistä syistä valmis jatkamaan. Hänen tilalle valittiin Sirkka-Leena Immonen. Olof Thesslund kiitti Jukkaa pitkäaikaisesta ja arvokkaasta työstä kerhon ja uuden yhdistyksen puolesta. Hallituksessa jatkavat v 2019 Pirjo Nikkanen, Timo Rämä, Leena Sinkkonen ja Liisa Sulanen. Varsinaisena toiminnantarkastajana jatkaa 2019 yhdistyksen Tuula Heikkinen ja varalla Eero Naakka.
Yhdistyksen varsinaisiksi liittokokousedustajiksi valittiin Leena ja Ismo Sinkkonen ja varalle Timo ja Vuokko Rämä.

Suomen Parkinson-liiton syysliittokokous pidettiin Turussa 17.11.2018. Kokouksen asialistalla oli mm. varapuheenjohtajan valinta, neljän liittohallituksen varsinaisen jäsenen ja heidän henkilökohtaisten varajäsentensä valinnat, toimintasuunnitelman ja talousarvion hyväksyminen vuodelle 2019 sekä sääntömuutos, johon sisältyy mm. liiton nimen muutos.

Kokouksessa liiton varapuheenjohtajaksi kaudelle 2019–2020 valittiin uudelleen Tuija Vuorinen.
Liiton puheenjohtaja Markku Partinen toivoi hallitukselta mm. mahdollisimman monipuolista alueellista edustusta, mikä toteutuukin liittohallituksen vuoden 2019 kokoonpanossa. Varsinaiset jäsenet ja heidän varajäsenensä ovat:
Taina Lehtinen (Suomen Dystonia-yhdistys), varalla Veijo Lehtonen (Suomen Dystonia-yhdistys)
Esko Myllylä (Turun seudun Parkinson-yhdistys), varalla Antti Reinikainen (Turun seudun Parkinson-yhdistys)
Seppo Nieminen (Uudenmaan Parkinson-yhdistys), varalla Anneli Vuoristo-Salonen (Uudenmaan Parkinson-yhdistys)
Matti Nykänen (Kuopion Parkinson-yhdistys), varalla Timo Korhonen (Mikkelin Parkinson-yhdistys)
Ritva Roine (Keski-Suomen Parkinson-yhdistys), varalla Jari Hämäläinen (Uudenmaan Parkinson-yhdistys)
Juha Rinne (Turun seudun Parkinson-yhdistys), varalla Valtteri Kaasinen (Turun seudun Parkinson-yhdistys)
Olof Thesslund (Pohjois-Kymen Parkinson-yhdistys), varalla Ritva Kallioniemi (Etelä-Kymen Parkinson-yhdistys)
Teuvo Viinikangas (Pohjois-Suomen Parkinson-yhdistys), varalla Osmo Kaikuvuo (Tampereen Parkinson-yhdistys)

Kokouksessa hyväksyttiin liiton toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2019. Ensi vuonna teemana on tiedon ja tietoisuuden lisääminen liiton toiminnasta ja sen edustamista liikehäiriösairauksista.
Liittohallituksen esittämät sääntömuutokset hyväksyttiin. Liiton nimi lyhenee ja yksinkertaistuu Suomen Parkinson-liitto ry:stä muotoon Parkinsonliitto ry. Ruotsiksi nimestä tulee vastaavasti Parkinsonförbundet rf, englanniksi Finnish Parkinson Association. Uudet säännöt astuvat voimaan patentti- ja rekisterihallituksen hyväksyttyä ne.

Kevätliittokokous on 13.4.2019 Oulussa. Samalla on Pohjois-Suomen Parkinson-yhdistyksen 30 v juhla.

 

 

 

 

Keskiviikkona 10.10.2018 Naistenpiirin Ullat Porukkatalossa. Aiheena oli ”Miten selviän arjesta”. Alustus ja yhteistä keskustelua. ”Minun tarinani” ja runon esitti Marja-Terttu Komulainen.

Neurologian kuntoutusohjaaja Minna Pusila Careasta oli kuukausikokouksemme vieraana 19.9. ja kertoi sosiaali- ja terveyspalveluista kattavasti. Tietoa Carean Sosiaaliturvaopas aikuispotilaalle – oppaassa. Minna Pusila opastaa ja neuvoo puh 044 5835945 tai sähköpostitse minna.pusila@carea.fi.

Elokuun kuukausikokous oli keskiviikkona 15.8. klo 13 Porukkatalossa. Fysioterapeutti Laura Tommola luennoi aiheesta ”toimintaa ja liikuntakykyä kohentavaa ja ylläpitävää kotiharjoittelua”, taukojumppa. Liikuntakoordinaattori Marika Peltonen esitteli syksyn liikuntaesitteen. Liikuntaesite_syksy2018 (.pdf)
Perinteinen Kekäleniemipäivä Oravalassa oli torstaina 30.8. Tilaisuuteen osallistui iso joukko jäseniä ja läheisiä, 43 henkilöä. Vieraana oli neljä autollista Etelä-Kymen Parkinson-yhdistyksen jäseniä pj Ritva Kallioniemen johdolla. Ohjelmassa oli keväällä perustettujen yhdistysten esittelyt ja keskustelua mm. vertaistukitoiminnasta, liikuntatilaisuuksista, kuntoviikkolomista ja syksyn ohjelmista. Inkeri antoi sienitietoutta edellisenä päivänä kerätyn sienisadon avulla. Kaija piti tietovisan ja Lasse soitti haitaria. Ulkopelit jouduttiin peruuttamaan sateen takia. Kekäleniemen emännät olivat keittäneet makoisaa kala- ja jauhelihakeittoa sekä tulo- ja lähtökahvit.

Päivi Suopanki kutsui Naistenpiiri Ullat päiväkahveille kotiinsa osoite Saunapolku 4, Kouvola, keskiviikkona 13.6. nyyttikestien merkeissä

Keskiviikkona 30.5.2015 yli 40 jäsentä vieraili presidentti P E Svinhufvudin Kotkanniemen museossa ja sitä ennen Luumäen hautausmaalla ja kirkossa. Presidentti Svinhufvudin kotimuseo on kartanon päärakennuksessa ja sen entisöinti valmistui toukokuussa. Puutarhan entisöinti on menossa. Söimme maittavan lounaan Kahvi-Pakarissa ennen kotimatkaa.
Ke 16.5. klo 13 kuukausikokous Porukkatalossa. Fysioterapeutti Laura Tommolan luento ”Toimintakyvyn arviointi ja siihen liittyvä liikunta”.

Ma 7.5.2018 klo 12 -14 KVY ry :ja sen jäsenyhdistykset järjestivät Yhdistysten tori-tapahtuman Kouvolan Kaupungintalossa. Meidän yhdistyksemme pöytä oli keskeisellä paikalla ja kiinnostuneille jaettiin esite. ja lehtimateriaalia.

 

 

 

 

Mainokset